Vaatiiko mindfulness sopivan mielentilan?

 In Mindfulness, Mindfulness työssä, Väärinkäsityksiä mindfulnessista

Moni on löytänyt tietoisen läsnäolon harjoittamisesta (mindfulness) paljon arvokasta omaan elämäänsä. Mindfulness-harjoituksia tekevät huomaavat tyypillisesti jo muutamien päivien jälkeen hyötyjä niin työssä jaksamiseen ja siinä onnistumiseen kuin elämäänsä laajemminkin. Saatat huomata unen laatusi paranevan ja palautuvasi kuormittavista tilanteista aiempaa nopeammin. Samoin keskittymiskykysi terästyy ja saatat havaita onnistuvasi vuorovaikutustilanteissa helpommin.

Tietoinen läsnäolo on harjoitettavissa oleva taito, joka kehittyy suhteessa harjoittelun määrään. Voit usein tuntea jo yksittäisenkin harjoituksen myönteisen vaikutuksen välittömästi. Kuitenkin vasta säännöllisen harjoittelun myötä nämä muutokset vakiintuvat aivojesi rakenteisiin ja myönteisistä vaikutuksista tulee pysyvämpiä – aivan kuten saat hauiksesikin kasvamaan vasta useammalla salikäynnillä.

Muutokset syntyvät aivojemme joustavuuden ansiosta kuitenkin yllättävän nopeasti. Esimerkiksi keskittymiskykyyn vaikuttavilla aivoalueilla voidaan nähdä muutoksia jo kahden viikon mindfulness-harjoittelulla 20 minuuttia päivässä.

Kuulen kuitenkin usein ihmisten pohtivan, että he eivät voi aloittaa mindfulness-harjoittelua, koska heidän mielensä on aivan liian levoton. Heidän elämänsä on kiireistä ja nopeatempoista. Heidän ajankäyttönsä voi olla kaoottista ja heistä riippumattomien tekijöiden ohjaamaa. Saatat tunnistaa itsesi joukosta.

On totta, että harjoittelun aloittaminen vaatii hieman itsekuria ja uusien rutiinien luomista. Rauhallisen ja kiireettömän hetken löytäminen ja kyky johtaa itseään ovat siinä avuksi.

Sen sijaan mielentilasi ei yleensä ole este harjoitukselle. Tunsitpa itsesi kiireiseksi, levottomaksi, ahdistuneeksi tai masentuneeksi, harjoitus voi vähittäin auttaa sinua. Kun harjoitus auttaa sinua löytämään uuden suhteen mielesi sen hetkiseen sisältöön, mielentilasi alkaa helpottaa ja muuttua myönteisemmäksi.

Perustelu, ettei levottoman mielen vuoksi olisi mahdollista harjoittaa meditaatiota, onkin kuin ylipainoinen henkilö sanoisi, ettei hän voi laihduttaa lihavuutensa vuoksi. Muinaiset viisaat olisivat sanoneet sen ehkä tyylikkäämmin. He olisivat verranneet sinua kylpijään, joka odottaa valtameren aaltojen täydellistä tyyntymistä ennen kuin voi astua siihen.

Tietoisen läsnäolon harjoittaminen ei vaadi tiettyä mielentilaa vaan voit astua harjoituksen maailmaan ja sen tarjoamaan lisääntyvään läsnäoloon mistä mielentilasta käsin tahansa. Ja mitä useammin se on olet tehnyt, sen helpommaksi se kerta kerralta käy.

Lue myös sarja Viisi väärinkäsitystä mindfulnessista:

Osa 1: Onko mindfulness vain pehmoja varten?
Osa 2: Onko mindfulness uskonnollista?
Osa 3: Onko mindfulness vain rentoutumista?
Osa 4: Onko mindfulness mielen tyhjentämistä?
Osa 5: Onko mindfulness positiivista ajattelua?

Recommended Posts

Leave a Comment