Onko mindfulness (vain) rentoutumista?

 In Mindfulness, Mindfulness työssä, Väärinkäsityksiä mindfulnessista

Viisi väärinkäsitystä mindfulnessista, osa 3

On helppo ajatella, että vastalääkkeenä kiireiselle ja nopearytmiselle elämälle tarvitsisimme juuri rentoutumista. Tähän liittyy usein mielikuva, että rentoutuminen on kuin levon saareke kaiken paineen ja stressin keskellä. Rentoudumme menemällä elokuviin, baariin, kahvakuulatunnille, lenkille tai mökille. Siis tekemällä jotakin muuta kuin, mistä elämämme yleensä muutoin täyttyy. Onnistumme tässä vaihtelevasti, mutta yksi asia on yleensä varmaa. Rentouttavan hetken jälkeen meidän tarvitsee palata muun elämämme pariin.

Tietoisen läsnäolon harjoitukset lähtevät purkamaan kiihkeärytmisen elämämme vyyhteä  toisesta suunnasta. Niiden tarkoitus ei nimittäin ole rentoutuminen, vaan tietoisuuden lisääminen. Harjoituksen aikana suuntaamme huomiomme avoimena ja uteliaana tämän hetkiseen kokemukseemme. Saatat silloin huomata vaikkapa, kuinka kuormittunut juuri nyt olet ja kuinka paljon jännityksiä on sen myötä kertynyt selkääsi tai hartioihisi. Tai saatat kohdata  harjoituksen aikana hankalia tunteita, joita olisit mieluummin edelleen vältellyt. Rentous voi niillä kerroilla olla kaukana, mutta tietoisuutesi on lisääntynyt ja harjoituksen tarkoitus on toteutunut.

Useimmiten voit kuitenkin tuntea itsesi hyvinkin rentoutuneeksi harjoituksena aikana, ja pitkään sen jälkeenkin. Se on kuin harjoituksen miellyttävä sivutuote. Jos olisit nimenomaisesti pyrkinyt rentoutumaan, tavoite olisi saattanut paeta sinua kuin kangastus. Rentoutumiseen kun pätee sama kuin nukahtamiseenkin: et voi pyrkiä siihen suoraan. Mitä enemmän ajattelet pyrkimystäsi nukahtaa, sen epätoivoisemmaksi se käy.

Yrittäessäsi rentoutua voit epäonnistua, mutta tietoisen läsnäolon harjoitus on aina onnistunut, koska et pyri tiettyyn mielentilaan. Suuntaat vain huomiosi tarkoituksella ja hyväksyvällä asenteella tässä hetkessä avautuvaan kokemukseesi. Ja jos huomiosi karkaa, tuot sen takaisin kärsivällisesti, tarvittaessa kerta toisensa jälkeen. Tällä on elämäämme yllättävän radikaaleja myönteisiä vaikutuksia.

Voit tietoista läsnäoloa harjoittamalla tulla yhä tutummaksi oman mielesi kanssa ja nähdä  kirkkaammin ne mielesi tottumuksista, jotka luovat kiireen ja kuormituksen tuntua elämääsi. Voit myös havaintojesi myötä oppia toimimaan uudella tietoisemmalla tavalla kuormittavissa tilanteissa. Voit löytää uuden suhteen stressiin ja aiempaa levollisemman tavan olla elämäsi keskellä. Kaiken tämän myötä harjoitus vaikuttaa elämääsi paljon enemmän kuin yksittäisen rentoutumishetken verran.

Harjoituksissa saatat siis saada rentouden kokemuksen kuin kaupan päälle. Varmaa sen sijaan on, että saat jotakin mikä on vielä paljon enemmän.

Lue myös aiemmat:
Osa 1: Onko mindfulness vain pehmoja varten?
Osa 2: Onko mindfulness uskonnollista?

Recommended Posts
Comments
  • Pertti Mäkikunnari
    Vastaa

    Kiitos loistavasta kirjoituksesta, Antti-Juhani!

Leave a Comment