Onko mindfulness (vain) pehmoja varten?

 In Mindfulness, Mindfulness työssä, Onnistu työssä, Väärinkäsityksiä mindfulnessista

Viisi väärinkäsitystä mindfulnessista, osa 1

Ystäväni kertoi hiljattain avanneensa keskustelun aamun joogatunnin jälkeen miesten pukuhuoneessa. Hän kysäisi, että mikäs tunti siellä on kohta alkamassa. Jooga-asuunsa sonnustautuva keskustelukumppani sattui olemaan parimetrinen, kaappimainen, tatuoitu ja maskuliinisen yrmeä, ja murahteli vastaukseksi: ”Lempeä 60-minuuttinen”.

Entä tietoinen läsnäolo, onko se vain silkinpehmeästä kosketuksesta nauttiville?

Tähän vastasi omalta osaltaan Massachusettsin yliopiston ja sen osana toimivan Center for Mindfulnessin vuotuinen tietoista läsnäoloa käsittelevä tieteellinen konferenssi.  Bostonissa nyt jo kahdettatoista kertaa järjestetyn viisipäiväisen konferenssin monipuolisessa tarjonnassa huomasin etsiytyväni tutkimusfoorumeihin, joissa esiteltiin kokemuksia mindfulnessin hyödyntämisestä korkean riskin ammateissa.

Poliisisarjoista sinulle saattaa olla tuttu tiukimpiin paikkoihin lähetettävä SWAT-tiimi, jonka nimi tulee sanoista Special Weapons And Tactics. Silloin tiedät, että SWAT-tiimillä saattaa olla aseistetut ajoneuvot, raskaat luotiliivit, pimeänäkökiikarit ja Heckler & Koch MP5 -automaatiaseet. Heidät lähetetään tilanteisiin, joissa on odotettavissa raskaasti aseistettuja rikollisia, panttivankeja, terroristiyhteyksiä tai miinoitettuja sisäänkäyntejä. Joskus näitä kaikkia.

Tiesitkö, että esimerkiksi Hillsboron poliisiasemalla Yhdysvalloissa myös SWAT-tiimin jäsenet osallistuvat heille tarjottuun mindfulnessohjelmaan? Miksikö? He toivovat sen tuovan juuri niitä samoja asioita, joita ehkä sinäkin kaipaisit: hyvinvointia, parempaa kestävyyttä paineiden keskellä, nopeampaa palautumista sekä keskittymiskykyä ja mielen selkeyttä. Mainitsinko jo myös kuuntelutaidot, parantuneen keskinäisen vuorovaikutuksen ja tunnetason eheytymisen? Myös nämä tulivat esiin osallistujien kuvatessa tavoitteitaan ohjelmalle.

Entäpä Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaat? Heidät lähetetään maailman kriisipesäkkeisiin, joissa he ovat jatkuvan uhan alla. Heillä on rynnäkkökiväärit, helikopterit ja Hornet-hävittäjät, mutta silti heidän tärkein työvälineensä on tasapainoinen ja tiukoista tilanteista nopeasti palautuva mieli. Afganistanin ja Irakin kaltaisissa monimutkaisissa konflikteissa he tarvitsevat tilannetajua ja kykyä tehdä nopeasti oikeita valintoja. Hallitsematon tunnereaktio voi saada painamaan liipaisinta väärässä kohtaa.

Merijalkaväen sotilaille suunniteltu tietoiseen läsnäoloon perustuva ohjelma (MMFT, Mindfulness-Based Mind Fitness Training) onkin osoittautunut tehokkaaksi keinoksi käsitellä stressiä sekä lisätä edellytyksiä tehtävissä onnistumiselle. Ohjelmaan ennen tehtäväpaikalle lähettämistä osallistuneet syyllistyivät myös muita harvemmin sodankäynnin eettisten periaatteiden rikkomuksiin.

Myös sinun työsi saattaa olla hyvin vaativaa. Johdat isoa organisaatiota tai olet siteeratuimpia asiantuntijoita alallasi. Sinulla voi olla tatuointeja tai arpia. Tai ehkä olet vain oppinut kovan roolin elämän kolhuissa. Jos huomaat ajattelevasi, että meditaatio on vain pumpulissa leijuville, voit ehkä muistaa nämä esimerkit maailmalta.

Tietoisen läsnäolon harjoittaminen voi antaa meille mielenrauhaa ja viisautta. Se auttaa meitä näkemään, mitä on olla ihminen jatkuvasti muuttuvan maailman keskellä. Viisauden ja levollisuuden ohjatessa toimintaamme voimme tuoda yhä useammin myös inhimillisen kosketuksen tämän päivän työelämään. Kokemus kertoo, että se mikä on inhimillisintä, osoittautuu myös vähänkin pidemmällä tähtäimellä kestävimmäksi tieksi. Se, mikä on pehmeintä, tuottaakin kovimpia tuloksia. Työyhteisöt kun on tehty ihmisistä.

Lisää Hillsboron poliisien mindfulness-ohjelmasta voit lukea täältä ja merijalkaväen ohjelmista täältä.

P.S. Mindfulness-kurssilla ei tarvitse pitää ketään kädestä kiinni.

Recommended Posts
Comments
  • Vastaa

    Kiitos A-J käytännöllisestä kirjoituksesta. Mindfulnessin sisältöjen avaaminen auttaa meitä muitakin aiheen parissa työskenteleviä!

Leave a Comment