Olutta ja tietoisuustaitoja

 In Mindfulness, Mindfulness työssä, Onnistu työssä

Matkustin työmatkalla Kööpenhaminan kentän kautta ja mukaani tarttui paikallinen talouslehti Børsen. Kun motivaatio on kohdallaan, meistä vapautuu parhaat voimavaramme. Tässä tapauksessa se tarkoitti, että luin ja ymmärsin koko sivun artikkelin tanskaksi. Artikkeli pureutui asiantuntevasti mindfulnessin (tietoisuustaitojen) hyödyntämiseen organisaatioissa, erityisesti Carlsbergin meneillään olevaan kehittämisohjelmaan.

Carlsberg on tunnettu tuotteistaan, joilla on taipumus vähentää tietoisuutta, tarkkaavaisuutta ja kehollista tuntumaa (havainto vahvistettu omissa  tutkimuksissani). Yhtiön CIO Kenneth Egelund Schmidt sen sijaan oli päättänyt viedä organisaatiotaan toiseen suuntaan. Hänen 150 alaistaan 14 eri maassa osallistuivat neljän kuukauden mittaiseen intensiiviseen mindfulness-valmennukseen.

Yhtiön IT-organisaatio oli tunnistanut työntekijöiden tarpeen vähentää stressiä, lisätä työniloa ja ennen kaikkea löytää ”større fokus” ja sitä kautta parempi tuottavuus. Kovemman tekemisen ja lisääntyvän tiedonhaun sijasta he uskoivat ratkaisujen löytyvän rentoudesta, josta käsin ideat ja oivallukset syntyvät vaivattomasti.

Stressitilanteissa työntekijät tarvitsevat työkalun, joka mahdollistaa rentoutumisen, voimavarojen palautumisen ja tarkkaavaisuuden ylläpitämisen. Carlsbergin ratkaisu oli  ”Corporate Based Mindfulness Training”. Kenneth Egelund Schmidt uskoo, että muiden myönteisten vaikutusten ohella ohjelma vähentää myös virheitä ja draamaa työpaikalla.

Projektin dokumentoi ja tutkii tieteellisesti Singapore Management University. Artikkelissa professori Jochen Reb toteaa, että jatkossa jokaisen organisaation, joka pyrkii huippusuoritukseen ja haluaa luoda sille parhaat edellytykset, tulisi varmistaa sekä johdon että työntekijöiden tietoisuustaitojen kehittyminen. Hänen mukaansa elämme vielä omaksumiskäyrän alkuvaihetta, mutta se on jyrkentymässä hyvää vauhtia. Jatkossa mindfulness on luonteva osa organisaatioiden hyvinvointia ja tuottavuutta, siinä missä hedelmätarjoilu välipalana ja juoksukerho, hän toteaa.

Tämä on tuore esimerkki pohjoismaista ja luonteva lisä pitkälle listalle tietoisuustaitoja hyödyntävistä organisaatioista. Yleisimmin viitataan sellaisiin edelläkävijöihin kuin Apple ja Yahoo!, tai  Google, jonka ohjelmalla on oivaltava nimi: ”Search Inside Yourself”. Helmikuussa osallistuin suureen Mindfulness in the Workplace -konferenssiin Cambridgessa. Siellä oli esillä yli 50 suuren mindfulnessia hyödyntävän organisation lista. Mukana listalla oli monipuolinen joukko eri toimialojen yrityksiä, mm. AOL Time Warner, AstraZeneca, Deutsche Bank, General Motors, IBM, KPMG ja Xerox, muutamia listalta poimiakseni.

Suomessa elämme varhaisen omaksumisen aaltoa, jossa edelläkävijäyritykset ovat lähteneet vahvasti liikkeelle. Omista asiakkaistani esimerkiksi terveydenhuoltosektorilla toimiva yritys on liittänyt yli 70 esimiehelleen tietoisuustaidot keskeiseksi teemaksi esimiesten valmennusohjelmaansa.

Hyötyisikö sinunkin organisaatiosi valppaista, havaintokykyisistä ja hyvinvoivista työntekijöistä, esimiehistä puhumattakaan? Onko teillä jo avattu tietoisuustaitojen harjoittamisen kuntosali?

Jos kiinnostuit, katso lisää mindfulnessin hyödyistä organisaatiolle täältä.

(Viite:”Mindfulness skal give ansatte større fokus”, Børsen, 12.3.2012 s.29, ja saman sivun jatkoartikkeli ”Fremadsynede ledere bruger mindfulness”)

Recommended Posts
Showing 2 comments
 • Heikki Parviainen
  Vastaa

  Auto-kone rypäs osallistuu mindfulness intensiivikurssille 13.6.

  Se on meille räätälöity ja kestää 6 tuntia. Kurssi on hankittu Metropolian työterveyden kautta (eli lääkärikeskuksesta).

  Idean äiti on aina iloinen ja innovatiivinen koulutussuunnitelijamme Anu Holma.

  Heikki

  • A-J Wihuri
   Vastaa

   Hieno juttu! Mukava kuulla, että eri puolilla tapahtuu tämän teeman ympärillä. Jo 6 tunnissa saa hyvän yleiskuvan menetelmästä ja voi ruveta harjoittamaan taitoja itsenäisesti.Toivottavasti moni teistä löytää hyviä tapoja sovittaa oppimansa osaksi elämäänsä!
   Levollisen energistä päivää
   A-J

Leave a Comment