Mindfulness ja tietoisuustaidot

Mitä mindfulness on?

Mindfulness suomennetaan useimmiten tietoisuustaidoiksi tai hyväksyväksi, tietoiseksi läsnäoloksi. Sen länsimaisten sovellusten edelläkävijä Jon Kabat-Zinn määrittelee mindfulnessin yksinkertaisesti tilaksi, jossa kohdennamme huomiomme erityisellä tavalla: tarkoituksellisesti, nykyhetkessä ja ilman arviointia. Se on mielentila, jossa ihminen tiedostaa ajatuksensa, tunteensa ja motivaationsa ilman niiden arvostelua.

Mindfulnessin juuret ovat idän viisausperinteissä, joissa mieltä on harjoitettu vuosituhansien ajan. 1970-luvulta alkaen se on juurtunut vahvasti länsimaiseen lääketieteeseen ja psykologiaan, jolloin käsite on vapautunut aiemmista osin uskonnollisista yhteyksistä. Terveydenhuollon ja psykoterapian ohella sitä hyödynnetään yhä laajemmin myös työhyvinvoinnin, yhteistyön ja työssä onnistumisen kehittämisen välineenä, kuten Googlen ja Intelin laajoissa tietoisen läsnäolon ohjelmissa.

Mindfulness on taito, joka meillä kaikilla jossain määrin on, mutta kykymme käyttää sitä kehittyy harjoittelemalla. Tietoisen läsnäolon harjoittaminen synnyttää elävän, välittömään kontaktin nykyhetken kanssa. Se kehittää valmiuksiamme havaita ja säännellä ajatuksiamme ja tunteitamme sekä reflektoida toimintaamme. Se on tietoisuutta elämästämme juuri sellaisena kuin se ilmenee kokemuksessamme juuri nyt.

Kun vapaudumme pyrkimyksestämme muuttaa sitä, mikä jo on, suuntautuu energiamme uudella tavalla. Voimme avoimena ja luovana löytää parhaat ratkaisut esiin tuleviin tilanteisiin. Myös kasvanut keskittymiskykymme tukee onnistumistamme siinä, mitä kulloinkin teemme.

Työelämän kehittämisen välineenä mindfulness on ollut Yhdysvalloissa vahvasti käytössä ja on vakiintumassa myös eurooppalaisiin kehittämisen käytäntöihin. Tietoisuustaitojen tuottamista hyödyistä organisaatiolle voit lukea lisää täältä.

Yksittäisistä mindfulness-menetelmistä tunnetuimpia ovat Jon Kabat-Zinnin yli 30 vuotta sitten Massachusettsin yliopistossa kehittämä Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) sekä siihen pohjautuva Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT).

Mindfulness on tänä päivänä laajasti tutkittu menetelmä, jonka vaikutukset ovat merkittävältä osin tieteellisesti todennettu. Lisää tutkimuksista voit lukea täältä.

Ota yhteyttä!

Vastaamme viestiisi mahdollisimman pian!