Hengitys_1140x641

Pieni hengitysharjoitus työpäivään

Tämä mindfulness-harjoitus sopii käytettäväksi lähes milloin vain: työmatkalla, kesken palaverin, siirtyessäsi tehtävästä tai paikasta toiseen tai vaikkapa kohdatessasi haastavan asiakkaan (tai kollegan).

Harjoitukseen tutustuttuasi voit yhä useammin muistaa, että hengityksesi on aina mukanasi ja että siihen keskittymällä voit tuoda huomiosi tähän hetkeen. Näin voit luoda levollisen, keskittyneen ja läsnä olevan mielentilan, jossa sinun on helppo tuoda paras esiin itsestäsi.

  1. Jos mahdollista, voit keskeyttää hetkeksi sen, mitä olet juuri nyt tekemässä. Jos jatkat sitä minkä parissa olet juuri nyt, voit siirtää osan huomiostasi tähän harjoitukseen.
  2. Tuo huomiosi hengitykseesi. Helpoiten voit sen yleensä tuntea vatsasi nousevassa ja laskevassa liikkeessä.
  3. Voit tulla tietoiseksi hengityksestäsi ja havainnoida, millainen hengityksesi on juuri nyt. Tuntuuko se nopealta tai hitaalta, onko se pinnallisempi vai syvempi? Voitko huomata asentosi vaikuttavan hengitykseesi?
  4. Voit antaa hengitykseksi virrata vapaasti, juuri sellaisena kuin se on tällä hetkellä. Anna vain huomiosi levätä havainnoiden hengityksesi liikkeessä. Tuo tarvittaessa huomiosi takaisin hengitykseen, jos huomaat tarkkaavaisuutesi siirtyneen muualle.
  5. Hengittäessäsi voit tulla tietoisemmaksi myös ajatuksistasi ja tunteistasi tässä hetkessä. Voit havainnoida niitä ilman, että arvostelet tai pyrit muuttamaan niitä. Voit antaa niidenkin olla hetken aikaa juuri niin kuin ne ovat, suhtautuen niihin lempeän hyväksyvästi.
  6. Voit tulla tietoiseksi myös siitä, kuinka hengityksesi muuttuu hetki hetkeltä. Samoin voit ehkä huomata, kuinka mielessäsi liikkuvat ajatukset ja tunteet muuttuvat, hengitys hengitykseltä.
  7. Kun päätät hengitysharjoituksen, voit pyrkiä säilyttämään tämän harjoituksen tuoman levollisen tarkkaavaisuuden.

Tällä harjoituksella on taipumus muutamassakin minuutissa uudistaa ja rentouttaa mielesi. Harjoituksen myötä opit yhä vaivattomammin olemaan yhteydessä siihen puoleen itsestäsi, joka on aina levollinen ja vakaa.

Huomion irrottaminen tehtävästä hetkeksi auttaa myös näkemään sen uudesta näkökulmasta. Voit varmistaa, mikä on olennaisinta ja mikä on paras tapa edetä asian kanssa. Voit jatkaa keskittyneenä ja huomaat asioiden etenevän levollisemmin, helpommin ja usein myös nopeammin.

Muistaaksesi tuoda huomiosi silloin tällöin hengitykseesi voit laittaa vaikkapa puhelimeesi muistutuksen tai käyttää jotakin muuta sovellusta, joka auttaa sinua muistamaan hengittelytauon sopivin välein.