7-vinkkia-tyopaivaan_1140x641

7 vinkkiä tietoiseen työpäivään

1. Ole työmatkalla tietoinen kehostasi. Miltä se tuntuu auton tai muun kulkuneuvon istuinta vasten? Anna huomiosi levätä kehossasi ja tarpeettomien jännitysten vapautua siitä.

2. Jos saavut perille autolla, havainnoi hetken aikaa kehoasi ja hengitystäsi ennen kuin nouset autosta. Kun kävelet autolta tai muulta kulkuneuvolta työpaikallesi, nauti tuosta hetkestä tietoisena ja aistit avoinna. Voit tuntea olevasi valmis päivän tehtäviin.

3. Kiinnitä työpöytäsi tai -tehtäväsi ääressä silloin tällöin huomiota kehosi tuntemuksiin. Miltä jalkasi tuntuvat lattiaa vasten, tai miltä tuoli tuntuu sen kannatellessa sinua? Millainen on ryhtisi ja hengityksesi? Jos havaitset jännityksiä kehossa, voit hieman muuttaa asentoa tai antaa jännitysten muulla tavoin vapautua.

4. Pidä myös sellaisia taukoja, jolloin et tee muuta kuin pysähdyt levähtämään tähän hetkeen. Voit hetkeksi unohtaa iltapäivälehdet tai kahvihuoneen keskustelut ja keskittyä levolliseen palautumiseen. Mikä elävöittäisi sinua ja uudistaisi voimiasi juuri nyt?

5. Luo läsnäolosta muistuttavia tottumuksia. Opettele tuomaan huomiosi levollisesti tähän hetkeen vaikkapa puhelimen soidessa, katsoessasi kelloa tai istuutuessasi työpisteeseesi.

6. Kun kävelet työpaikallasi, tunnustele liikkeittesi rytmiä. Tunnistatko kiireen tunnun? Miltä tuntuisi liikkua ilman, että tunnet itsesi kiireiseksi? Mitä tapahtuisi, jos päästäisi irti kiireen tunnusta?

7. Pysähdy muutamaksi minuutiksi jokaisen työtunnin aikana. Seuraa hetki tarkkaavaisesti hengityksesi liikettä. Kirjaa sen jälkeen ylös seuraavan tunnin tärkeimmät tehtävät.

 

 –  Antti-Juhani Wihuri, 2014  –
Related Projects