Hengitys ja rento tuloksellisuus
Yksi vuoden kiireisimpänä pidetyistä ajoista on juuri käynnistynyt. Vuoden mittaan levälleen jääneet langanpäät on pääteltävä, jouluun valmistauduttava, rästissä olevat asiakasraportit saatava perille ja ehkä budjettikin vielä viimeisteltävä. Puhumattakaan siitä anopin keittiöprojektista tai muista heikkoina hetkinä annetuista lupauksista.
Tuntisitko tarvitsevasi pettämättömän vinkin kiirekausista selviämiseen?
Olet ehkä huomannut, että kiireen keskellä kokemuksemme itsestämme usein pakkautuu yhä enemmän päähämme. Ajattelemme yhä kiivaammin, ratkomme, pohdimme, ja välillä teemme sen kiertäen kovin pientä ympyrää. Siksi vinkki on ehkä kiusallisenkin yksinkertainen: Muista hengittää!
Linda Stone on tunnustettu ajattelija puhuttaessa tämän päivän työnteosta ja suhteestamme teknologiaan. Yksi hänen luomistaan käsitteistä on ”sähköpostiapnea”, tai vielä laajempana terminä ”näyttöpääteapnea”. Tällä hän tarkoittaa hengityksen tilapäistä pidättämistä tai pinnallista hengitystä työmme ääressä.
Sähköpostiapnea rinnastuu unen aikaisiin hengityskatkoksiin eli uniapneaan, jonka tunnetaan lisäävän riskiä esim. muistivaikeuksiin, korkeaan veranpaineeseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja kakkostyypin diabetekseen. Uniapneasta kärsivillä on jopa seitsenkertainen riski joutua liikenneonnettomuuksiin. Vastaavia riskejä voidaan liittää myös muulla tavoin syntyvään hengitysvajeeseen.
Sähköpostiapneassa yksinkertaisesti unohdamme hengittää, kun tuijotamme kuumeisesti työn alla olevaa viestiä. Se mikä vaikuttaa keskittyneeltä ja paneutuneelta toiminnalta, paljastuukin olevan fysiologisesti kestämättömällä pohjalla. Tyypillisesti hengitämme sisään, kun suuntaamme huomiomme saapuneiden viestien tulvaan ja tunnemme tarvetta vastata lukuisiin viesteihimme. Ja sitten vain unohdamme hengittää ulos, kun sen aika olisi…
Haastateltuaan yli 200 henkilöä Linda Stone havaitsi, että jopa 80 % meistä kärsii tästä vaivasta. Oman diagnoosisi voit tehdä pysähtymällä tarkkailemaan itseäsi laitteesi ääressä. Voitko huomata ryhtisi laskeneen ja keuhkojesi tilavuuden supistuneen? Voitko huomata hengittäväsi yhä pinnallisemmin ja pidättäväsi hengitystäsi yhä pidempiä jaksoja?
Tarkkaillessaan lukuisia ihmisiä sähköpostinsa ääressä, Linda Stone huomasi muutamien olevan toisia vastustuskykyisempiä hengityksen tahattomalle pidättämiselle. Näin oli usein urheilijoiden ja esiintyvien taitelijoiden, kuten tanssijoiden kohdalla, jotka olivat harjaantuneet hengittämisen taidossa. Samoin säännölliset meditoijat osoittautuivat selvästi muita paremmiksi sähköpostihengittäjiksi.
Kun tulet tietoiseksi hengityksestäsi, voit ehkä huomata sen pian virtaavan vapaammin. Voit antaa sen virrata syvällä, luonnollisella ja uudistavalla tavalla.
Tietoisuus hengityksestä tarjoaa samalla yhteyden siihen puoleen meissä, joka on aina levollinen ja vakaa. Kun tarkkailet hengitystäsi, voit huomata, että se on jatkuvassa muutoksen tilassa. Se on elävä, hetki hetkeltä ilmenevä ihme, johon voit kohdistaa uteliaisuutesi.
Kun huomaat hengityksesi, olosi saattaakin tuntua väljemmältä ja aikataulupaineesi huokoisemmalta. Näin voit tehdä hengityksestäsi liittolaisen pyrkiessäsi astumaan yhä levollisempaan tapaan saada sinulle tärkeitä asioita aikaan.
Levollisen ja rennon tuloksellisuuden avuksi voit tutustua yksinkertaiseen hengitysharjoitukseen tai ladata itsellesi ilmaisen Tietoisuustauko-harjoituksen.